Udgivet den 25. april 2016

Da Det Tredje Rige skulle forsvares i Sønderjylland

Foredragseftermiddag i Toftlund i forbindelse med årsmødet i Historisk Samfund for Sønderjylland

 

Musik- og Teaterhøjskolen, Herrestedsgade 6, Toftlund, danner på lørdag den 30. april rammen om årsmødet i Historisk Samfund for Sønderjylland fra kl. 13.30 og fra kl. 15 et historisk foredrag under overskriften ”Da Det Tredje Rige skulle forsvares i Sønderjylland”.

Det er afdelingsleder, ph.d. Mogens Rostgaard Nissen, Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, som øser af sin viden om konsekvenserne af Adolf Hitlers førerordre nr. 62, udstedt den 29. august 1944.

Ordren bestemte, at forsvaret i Nordvesttyskland og i Sønderjylland skulle udbygges kraftigt. I løbet af efteråret 1944 og foråret 1945 blev der igangsat et kæmpe arbejde med at grave blokeringsstillinger tværs over Sønderjylland og Sydslesvig. Arbejdet blev udført af tysksindede, af folk der blev omdirigeret fra bygninger af bunkers ved Vestkysten og af dansksindede borgere, som stillede med skovl og spade. Stillingerne gik bl.a. fra Haderslev til Rejsby syd for Ribe, langs den nuværende landegrænse og mellem Husum og Slesvig.

I krigens afsluttende fase fik det stor betydning. Pludselig var der en risiko for, at den sidste slagmark ville blive i det nordlige Tyskland og i det sydlige Jylland.