Udgivet den 31. juli 2018

Da verdenshistorien kom til Sønderjylland

1918 – november – 2018:

Det neutrale Danmark var under den Første Verdenskrig ”puslinglandet, der hyggede sig i smug”, men for sønderjyderne stillede sagen sig anderledes alvorligt. Det gjaldt også, da krigen sluttede. I november 1918 blev sønderjyderne inddraget i begivenheder af verdenshistorisk rækkevidde.

Krigstrætte matroser og arbejdere rejste revolutionens røde fane over Tyskland. De allierede og Tyskland indgik en våbenhvile, som standsede mere end fire års brutal krig. Undertrykte nationaliteter krævede deres selvbestemmelsesret realiseret. Alt dette gav genlyd i vores landsdel.

Den 6.-9. november bredte den tyske revolution sig fra Kiel nordpå til de sønderjyske byer, hvor der blev dannet arbejder- og soldaterråd. I Danmark - nord for Kongeåen - blev det ved spektakler på Grønttorvet i København.

Den 11. november trådte våbenstilstanden i kraft, og tusinder af sønderjyske soldater kunne vende hjem fra fronten, fra fangelejre og fra lazaretter med traumatiske oplevelser i tornysteret. I Danmark kunne sikringsstyrken drage hjem efter fire års inaktiv venten.

Den 17. november krævede de danske sønderjyder det dansk-tyske grænsespørgsmål løst ved den kommende fred på grundlag af den amerikanske præsident Wilsons tanker om folkenes selvbestemmelsesret. De ville stemme sig til at blive danskere.

 

Historisk Samfund for Sønderjylland er gået sammen med andre gode kræfter for at markere disse tre skelsættende begivenheder i landsdelens historie for 100 år siden. Se nærmere om arrangementerne i aktivitetskalenderen.