Udgivet den 30. januar 2020

En krønike om et grænselandsdrama

Efter at den nye dansk-tyske grænse blev fastlagt i 1920, blev forholdet mellem dansk og tysk i grænselandet udfordret til det yderste. Det er et grænselandsdrama i 100 år, som er samlet i bogen Den delte by”.

Folkeafstemningen den 10. februar 1920 fastlagde den nationale skillelinje mellem Danmark og Tyskland på ny og flyttede grænsen knyttet til Kongeåen 70 kilometer mod syd.

Men et flertals vilje kom ikke til at stå uden sværdslag, og forholdet mellem dansk og tysk i grænselandet bliver udfordret til det yderste. Det er et grænselandsdrama i 100 år, som er samlet i bogen Den delte by.

Den delte by er Tinglev, hvor der i 1920 er tysk flertal, og Tinglev bliver en højborg for det tyske mindretal i Sønderjylland.

En tysksindet slagtermester, Alfred Jespersen, og den dansksindede nabo, bagermester Rasmus Møller, er den forsonende tråd midt i et splittet samfund, hvor der både bliver skudt og kastet med bomber, og hvor de skarpe meninger brydes.

Jens Peder Egebjærg Andersen - kendt som ”Sheriffen” fra Tinglev - spiller en hovedrolle som både beundret og forhadt.

Det er en krønike, der også fortæller om ”manden bag 1920-grænsen”, H.P. Hanssen, om hans datter Ingeborg Refslund Thomsen, om dyrlægen og nazilederen Jens Møller og om amternes førstemand, Kresten Philipsen, og det tyske mindretalsledere som Hans Heinrich Hansen og Hinrich Jürgensen.

Den delte by er også fortællingen om fjendskab, der bliver til venskab. Den udtrykker også en beundring for et samfund, der efter både første og anden verdenskrig er helt i knæ, men som igen rejser sig.

Journalisten Poul-Erik Thomsen har skrevet bogen og udgiver den på Forlaget Grænseland. Den er på 290 sider, koster 250 kr. og kan bestilles ved at klikke på Butik.