Udgivet den 15. juni 2017

Juni-udgaven giver svaret på afrikansk kunst i Aabenraa

 

To markante sønderjyske journalister får opmærksomheden i det nyeste nummer af Sønderjysk Månedsskrift, der udgives af Historisk Samfund for Sønderjylland i samarbejde med Museum Sønderjylland og Kulturfokus.

Jacob Kronika (1897-1982), der var født på Broagerland, blev en af de betydeligste journalister, Flensborg Avis har haft. Ved siden af sit arbejde som journalist og redaktør var Jacob Kronika forfatter til en lang række noveller og romaner, og forfatteren H.E. Sørensen har set på hans forfatterskab.

I den sønderjyske bevidsthed står journalisten fra Toftlund, Vagn Skytte-Rasmussen, lidt i skyggen af Jacob Kronika. Men de arbejdede sammen som korrespondent i Berlin i en periode. Og det blev nogle turbulente år under Anden Verdenskrig, hvor Vagn Skytte-Rasmussen iagttog og beskrev det historiske drama fra første parket. Lektor Henrik Heinemeier tegner i månedsskriftet et portræt af ‘Skytte’ i anledning af 100 året for hans fødsel. Han voksede op på Central-Hotellet i Toftlund og sluttede karrieren på Rådhuspladsen i København som skattet redaktionschef på Politiken.

Hovedhistorien giver svar på, hvorfor museet i Aabenraa har en så betydelige samling af afrikansk etnografika. Nogle har måske spurgt sig selv, hvad denne samling af våben, redskaber, figurer, masker m.v. egentlig laver på et søfartsmuseum? Og det er et godt spørgsmål, for sammenhængen mellem den afrikanske samling og søfarten ligger ikke lige for. Museumsinspektør, ph.d. Mikkel Leth Jespersen, knytter forbindelsen til de tyske kolonier, der hidtil har været et næsten glemt kapitel i den sønderjyske historie. Samlingen skal i nemlig i grad ses som et levn fra den tyske kolonialisme i Afrika end som et levn fra 1800-tallets sønderjyske søfart.

Månedsskriftet byder denne gang også på flere boganmeldelser, ligesom det byder på en grænselandskronik om vigtige begivenheder i grænselandet i årets første kvartal af Jørn Buch, Haderslev. Jørn Buch har blandt meget andet set på valgkampen til landdagsvalget i Slesvig-Holsten og kampen om vælgerne, der foregår på tysk, dansk, frisisk, plattysk og sønderjysk.