Vedtægter for Historisk Samfund for Sønderjylland

1. Samfundets formål er at fremme interessen og forståelsen for Sønderjyllands historie. Dette søges især opnået ved: at udgive Sønderjyske Årbøger, Sønderjysk Månedsskrift og andre skrifter vedrørende Sønderjyllands historie; at afholde foredrag om historiske emner samt ved egns- og byvandringer; at udøve en tilskyndende og rådgivende virksomhed over for historisk, særlig lokalhistorisk, arbejde; at samarbejde med andre historiske, særlig lokalhistoriske, foreninger, institutioner og arkiver.
  2. Indmeldelse i samfundet kan ske ved henvendelse til et af styrelsens medlemmer eller til samfundets kontor. Medlemmer modtager Sønderjyske Årbøger og Sønderjysk Månedsskrift for deres kontingent, der fastsættes på årsmødet.
  3. Samfundet ledes af en styrelse på mindst 17 medlemmer, der vælges på årsmødet, bortset fra de 5 kredsudvalgsformænd, som er selvskrevne medlemmer, jfr. paragraf 4. I tilfælde af stemmelighed tæller formandens stemme dobbelt. Styrelsen konstituerer sig selv. Til at varetage den daglige drift fungerer et forretningsudvalg, der består af formand, næstformand, kasserer og sekretær og eventuelt et yderligere antal medlemmer, således at redaktionsudvalgene for

a) Sønderjyske Årbøger
    b) Sønderjysk Månedsskrift og
    c) skriftrækken er repræsenteret.

Til deltagelse i redaktionsudvalgene kan styrelsen udpege kvalificerede personer uden for styrelsen. Samfundet kan endvidere nedsætte eller deltage i andre udvalg m.v., men skal i sådanne tilfælde altid være repræsenteret med mindst ét medlem af styrelsen.

De på årsmødet valgte styrelsesmedlemmer vælges for 3 år ad gangen; genvalg kan finde sted.
  4. Samfundets medlemmer fordeles, for så vidt de er bosat i Sønderjylland, i 5 kredse følgende kommunegrænserne fra 2007, nemlig Aabenraa, Sønderborg, Tønder og Haderslev (dog således at sidstnævntes nordgrænse følger Kongeågrænsen 1864-1920) samt Sydslesvig. Inden for hver kreds vælger medlemmerne et kredsudvalg bestående af mindst 5 medlemmer, jfr. særlige vedtægter for kredsene. Vedtægterne skal godkendes af samfundets styrelse.
  5. Samfundets regnskabsår går fra 1. januar til 31. december. Det årlige regnskab revideres af to for ét år ad gangen valgte revisorer og forelægges i revideret stand til godkendelse på årsmødet. Et uddrag af regnskabet bringes i Sønderjyske Årbøger.
  6. Samfundet tegnes af formand og kasserer i forening, ved en af disses forfald indtræder næstformanden, subsidiært, sekretæren.
  7. Årsmøde (ordinært medlemsmøde) holdes på skift i de 5 amtskredse i april kvartal. Indkaldelse skal ske ved skriftlig indbydelse til alle medlemmer eller ved skriftlig bekendtgørelse. Møderne skal have følgende dagsorden:

2. Styrelsens beretning og godkendelse heraf
    3. Kassererens beretning og godkendelse heraf
    4. Fastsættelse af kontingent for det kommende år
    5. Valg til styrelse
    6. Valg af revisorer
    7. Indkomne forslag (skal være formanden i hænde seneste 8 dage før mødet)
    8. Eventuelt

Styrelsen kan ved offentlig bekendtgørelse efter styrelsens nærmere bestemmelse indkalde til ekstraordinære medlemsmøder, såfremt den finder anledning dertil, eller når mindst 50 medlemmer stiller skriftligt forlangende derom.

På møderne træffes afgørelserne ved simpel stemmeflerhed, dog kræver ændringer i vedtægterne enten tre fjerdedele af de afgivne stemmer, eller at ændringerne vedtages ved simpel stemmeflerhed på to på hinanden følgende medlemsmøder. Der kan ikke stemmes ved fuldmagt.
  8. Beslutning om samfundets opløsning kan kun tages på et i henhold til paragraf 7 indkaldt ordinært eller ekstraordinært medlemsmøde, på hvilket forslaget om opløsning vedtages med mindst tre fjerdedele af de afgivne stemmer. Ved opløsning skal samfundets arkiv overlades til Landsarkivet for Sønderjylland, Aabenraa, medens det afsluttende medlemsmøde skal tage stilling til anvendelsen af en evt. kassebeholdning i overensstemmelse med samfundets formål, jfr. paragraf 1.
  9. Forhold, som ikke er omtalt i disse love, afgøres af styrelsen.

Vedtaget med seneste ændring 26. april 2008.

Historisk Samfund for Sønderjylland . Haderslevvej 45 . 6200 Aabenraa . +45 74 62 46 83 . hssdj@hssdj.dk