Udgivet den 20. september 2021

Tredje gang er lykkens gang

Tre dages spændende, historisk udflugt til hansestæderne Wismar og Rostock den 17. – 19. september 2021.

 

Coronaen har 2 gange spændt ben for at gennemføre Historisk Samfunds 3-dages historiske udflugt til de gamle hansestæder ved Østerøsen Wismar og Rostock.

Men endelig fredag den 17. september drog en fuld bus under kyndig ledelse af historiker Lars Henningsen og historiker Carsten Porskrog Rasmussen, der på hele turen fortalte meget engageret, spændende og vidende om alt det, som vi så og oplevede.

De gamle hansestæder Wismar og Rostock var som de andre nordtyske hansestæder økonomisk og politisk dominerende i Østersøen i middelalderen, og skønt betydningen aftog noget derefter, forblev de efter danske forhold store byer. Wismar og Rostock byder på en historie fuld af forbindelser til Danmark og Sønderjylland og en rig skat af gamle huse og stolte kirker, skønt begge blev ramt af 2. Verdenskrig.

På turens første dag var hovedmålet Wismar, som kom under svensk styre efter Trediveårskrigen. Vi oplevede byens rige arv af borgerhuse fra middelalderen og op til 1800-tallet. Tre mægtige kirker knejser sig over byen. Vi besøgte den ene af dem, som stadig har et rigt inventar.

Fra Wismar kørte vi til Rostock, som lørdagen var viet til. Den byder som Wismar på kirker og borgerhuse, men også en række imponerende byporte. Vi vandrede rundt i byen og hørte om byens historie og de flotte, historiske bygninger. Det blev også til et besøg på det kulturhistoriske museum, som har til huse i et af byens gamle klostre, som blev oprettet af Christoffer 1’s dronning Margrete Sprænghest.

Meget i den gamle bydel blev ødelagt under 2. verdenskrig, men efter krigen blev Rostock genopbygget med respekt for byens historie og arkitektur-tradition med høje, gavlvendte husfacader ud mod gaderne, mens husene indvendig er moderne. Det giver en harmonisk by. Endelig så vi i de nære forstæder fine eksempler på etagebyggeri fra nazi- og DDR-årene. Ikke alt, der blev bygget i DDR-tiden, var dårligt.

Eftermiddagen sluttede med en udflugt til jagtslottet Gelbensande, der blev bygget af den mecklenburgske storhertugfamilie sidst i 1800-tallet. Slottet tilhørte familien indtil 2. Verdenskrig. Her holdt Dronning Alexandrine ferie som barn, og her gik Christian 10. og Frederik 9. ofte på jagt. Jagtslottet er en stor cocktail af alle mulige stilarter med bindingsværk, rødt teglstensmurværk, spir og balkoner.

Turens sidste dag søndag var viet området lige vest for Rostock. Warnemünde er oprindelig en gammel fisker- og havneby, hvor der endnu er et hyggeligt havnekvarter. Vi sluttede af med den pragtfulde kirke i Doberan, som er en af de fornemste nordtyske klosterkirker overhovedet. Her er dronning Margrete Sprænghest begravet. På vejen hjem gjorde vi holdt i Bornhôved for at på mindesten for vigtige, historiske begivenheder i tysk historie – og få en tår kaffe med god kage til.

Alt i alt en særdeles god tur med meget fine foredrag, megen ny viden, god mad, hyggeligt samvær og over de anbefalede 10.000 skridt hver dag på turen.

Stor tak til Lars, Carsten og ikke mindst til Mogens Asmund, der sørgede for, at det hele fungerede perfekt.