Udgivet den 01. juni 2020

TV-serien Grænseland inspirerer til fordybelse

To tobindsværk fra Historisk Samfund får ny aktualitet med DR-serien

 

I DR-serien ”Grænseland” fik seerne et levende indtryk af de barske kendsgerninger i den store krig 1914-18. Mens Danmark var neutral, blev danskerne syd for Kongeåen sendt i krig for Tyskland og en sag, der ikke var deres.

Krigens udfald, det tyske nederlag, blev starten på en grænsekamp, som H. P. Hanssen, de dansksindede sønderjyders førstemand, allerede under verdenskrigen havde gjort sig tanker om. Men mest virkede han for at hjælpe sønderjyder i nød. Og i nød var danskerne i og efter den store krig. F.eks. blev hele Broagerland nærmest til enkeland. Tusinder af danske kom ikke tilbage fra krigens rædsler.

H. P. Hanssen satte allerede under krigen de første streger til en ny grænse ud fra sine tanker om at skabe en holdbar grænse, en grænse der også kunne holde til at blive udfordret igen. Og derfor var hans tanke at tage hensyn til befolkningens sindelag.  

TV-serien giver to tobindsværk fra Historisk Samfund for Sønderjylland fornyet aktualitet.

Sønderjyllands Historie i to bind, hvor bind 2 ved Hans Schultz Hansen og Henrik Becker-Christensen omhandler den nationale konflikt mellem dansk og tysk fra begyndelsen af 1800-tallet, udgør det moderne standardværk om Sønderjylland historie og er nu suppleret med tobindsværket om H. P. Hanssen udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland og Sprogforeningen.

Bind to handler om H. P. Hanssen i årene 1914-1936 og giver indblik i de tanker og handlinger, han i 1914-18 havde og lagde planer for og som førte til, at han blev de dansksindede sønderjyders førstemand og arkitekten bag Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920. Også disse bøger kan købes i butikken hos Historisk Samfund for Sønderjylland.

Bøgerne har fået flotte anmeldelser. Se mere her og her

Billedtekst:

Unge H. P. Hanssen – sønderjydernes førstemand.