Tre dages historisk udflugt til hansestæderne Wismar og Rostock. Fuldtegnet. Der er ikke flere pladser.

17-09-2021 kl. 07:00 - 19:30

Afgang fra Haderslev, Aabenraa og Kruså

Hansestæder ved Østersøen – Wismar og Rostock

De gamle hansestæder Wismar og Rostock er hovedmålet for Historisk Samfunds tredages ekskursion også i 2020. De nordtyske hansestæder var økonomisk og politisk dominerende i Østersøen i middelalderen, og skønt betydningen aftog noget derefter, forblev de efter danske forhold store byer. Wismar og Rostock byder på en historie fuld af forbindelser til Danmark og Sønderjylland og en rig skat af gamle huse og stolte kirker, skønt begge blev ramt af 2. Verdenskrig.

På turens førstedag er hovedmålet Wismar, som kom under svensk styre efter Trediveårskrigen. Vi oplever byens rige arv af borgerhuse fra middelalderen og op til 1800-tallet. Tre mægtige kirker knejser sig over byen. Vi besøger den ene af dem, som stadig har et rigt inventar.

Fra Wismar kører vi til Rostock, hvor vi skal bo. Turens andendag er viet denne by. Den byder som Wismar på kirker og borgerhuse, men også en række imponerende byporte. Vi besøger også det kulturhistoriske museum. Det har til huse i et af byens gamle klostre, som blev oprettet af Christoffer 1’s dronning Margrete Sprænghest.

Eftermiddagen slutter med en udflugt, hvor vi bl.a. ser jagtslottet  Gelbensande bygget af den mecklenburgske storhertugfamilie sidst i 1800-tallet. Slottet tilhørte familien indtil 2. Verdenskrig. Her holdt Dronning Alexandrine ferie som barn, og her gik Christian 10. og Frederik 9. ofte på jagt.

Turens sidste dag er viet mål lige vest for Rostock. Warnemünde er oprindelig en gammel fisker- og havneby, hvor der endnu er et hyggeligt havnekvarter. Vi slutter med kirken i Doberan, som er en af de fornemste nordtyske klosterkirker overhovedet. Her er dronning Margrete Sprænghest begravet. På vejen hjem gør vi holdt i Bornhôved, får kaffe og ser på mindesten.

Praktisk information: Turen starter fredag med opsamling i Haderslev (kl. 7.00), Aabenraa (kl. 7.30) og Kruså (kl. 8.00). Hjemkomst først på aftenen søndag. De præcise tider og et mere udførligt program kommer senere.

Prisen for turen er 2.850 kr. pr. person ved indkvartering i dobbeltværelse og 3.250 kr. i enkeltværelse. Prisen dækker transport i bekvem langtursbus, indkvartering i værelser med bad og toilet, 2 x morgen- og aftensmad og frokost, og 1 x kaffe samt entreer, guidning og foredrag. Turen er ikke voldsomt fysisk krævende, men man skal kunne deltage i f.eks. byvandringer i roligt tempo op til en times varighed.

Ved alle arrangementer respekteres gældende corona-bestemmelser og -anbefalinger.

Turen er udsolgt.Bøger til salg

Historisk Samfund for Sønderjylland . Haderslevvej 45 . 6200 Aabenraa . +45 74 62 46 83 . hssdj@hssdj.dk