Jubilæumsforedrag - Hans Schultz Hansen: Dansk og tysk

26-01-2023 kl. 16:00 - 18:00

Rigsarkivet, Haderslevvej 45 i Aabenraa

Forholdet mellem flertal og mindretal var længe problematisk. Det gjaldt både nord og syd for grænsen. Det tyske mindretal krævede åbent en flytning af 1920-grænsen mod nord. Det danske mindretal drømte om en sydligere grænse. 

I 1920’erne søgte begge mindretal at udnytte de økonomiske kriser til at få flere tilhængere. I 1930’erne bevirkede nazisternes magtovertagelse i Tyskland en tilspidsning af grænsekampen. Det tyske mindretal blev nazificeret. Det danske modsvar blev Det Unge Grænseværn. En foreløbig kulmination var folketingsvalget i april 1939, som blev set som ”den anden afstemning” mellem Danmark og Tyskland. 

Besættelsestiden og retsopgøret satte yderligere ondt blod mellem befolkningsgrupperne, som udartede til drab og attentatforsøg. Syd for grænsen voksede en stærk bevægelse for Sydslesvigs indlemmelse i Danmark frem. 

Først ved midten af 1950’erne satte en afspænding ind. København-Bonn-erklæringerne blev et vigtigt led i den dansk-tyske udsoning. Men tilbageslag i det gode klima kan stadig forekomme. Både nord og syd for grænsen udvandes de nationale skel, og bindestregs-identiteter bliver et diskussionsemne.

Foredraget holdes

torsdag den 26. januar 2023 kl. 16. Sammen med Aabenraa Grænseforening, Aabenraa Byhistoriske Forening og Aabenraa Museums Venner. Gratis kaffe og småkager.Bøger til salg

Historisk Samfund for Sønderjylland . Haderslevvej 45 . 6200 Aabenraa . +45 74 62 46 83 . hssdj@hssdj.dk