Butik

Kampen om de faldnes minde

Obs: Tæt på udsolgt

Bogen fortæller om de mange mindesten og mindetavler over sognets faldne i Første Verdenskrig, som står ved alle sognekirker i Sønderjylland. 
Varenummer: A126
Beskrivelse

Lars N. Henningsen: Kampen om de faldnes minde

Ved alle sognekirker i Sønderjylland findes i dag en mindesten eller en mindetavle over sognets faldne i Første Verdenskrig. De fortæller om 6.000 sønderjyder, som faldt i ”Den store Krig”.

Det er ofte fremhævet, at de fleste mindesmærker står som fællesminder over alle faldne i et sogn uanset nationalt tilhørsforhold.

Ser man nøjere efter, gemmer der sig imidlertid dansk-tyske modsætninger bag stenene. Danske sønderjyder så de faldne som ofre for en sag, der ikke var deres. Tysksindede så soldaterne som helte faldet for det tyske fædreland. Det førte en del steder til strid om udformningen af mindesmærket, og i nogle sogne fik danske og tyske hver deres mindesmærke.  

I 1930’erne fejrede det tyske mindretal såkaldte ”Heldengedenktage” ved mindesmærkerne. Deltagerne gik i optog med hagekorset i spidsen. I besættelsesårene blev mindesmærkerne benyttet af Værnemagten og mindretallet til ensidige tyske højtideligheder.  På dansk side var svaret at oprette ”Foreningen af Dansksindede Sønderjydske Krigsdeltagere”. Våbenstilstandsdagen 11.november blev nu indført som årlig dansk mindedag.

Først efter 1945 blev disse modsætninger gradvis udjævnet. På våbenstilstandsdagen i 2018, i 100-året for freden, blev mindesmærkerne midtpunkt for dansksindede og tysksindede til fælles markeringer i fredens ånd. Endelig var kampen om de faldnes minde afsluttet. 

Denne hidtil ret ukendte historie om mindesmærkerne er bogens tema. Med mange illustrationer fortælles om mindesmærkernes tilblivelse og udformning, og om hvordan de gennem 100 år har afspejlet det dansk-tyske liv i Sønderjylland.

Forfatter er historikeren Lars N. Henningsen, og bogen udgives af Historisk Samfund for Sønderjylland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ved alle sognekirker i Sønderjylland findes en mindesten eller en mindetavle over sognets faldne i Første Verdenskrig. De fortæller om 6.000 sønderjyder, som faldt i Den store Krig.

Men der findes en hidtil ret ukendt historie om disse mindesmærker, og den er temaet i en ny bog - Kampen om de faldnes minde. Forfatter er historikeren Lars N. Henningsen, som med mange illustrationer fortæller om mindesmærkernes tilblivelse og udformning samt om, hvordan de gennem 100 år har afspejlet det dansk-tyske liv i Sønderjylland.

Bogen er på 143 sider og indbundet.


Andre har også kigget på

Karl Otto Meyer: Politiker, publicist, polemiker

Obs: Tæt på udsolgt Bogen følger Karl...

Læs mere

Den delte by

Et grænselandsdrama i 100 år om den delte by - ...

Læs mere

De danske sønderjyders førstemand: H.P. Hanssen 1862-1914

Obs: Tæt på udsolgt Bogen handler om de dans...

Læs mere