Sønderjylland A-Å Pris ikke medlem

Redigeret af Inge Adriansen, Elsemarie Dam-Jensen og Lennart S. Madsen
2011

Pris:
Medlem: 100 kr.
Ikke-medlem: 198 kr.

 
Varenummer: S5


198,00 kr.


Beskrivelse

Det er "grønspættebogen" om Sønderjylland fra A til Å, fra øst til vest, fra nord til syd, fra før til nu. ”Sønderjylland A-Å” er et landsdelsleksikon, det første af sin art i Danmark, og de mange opslagsord dokumenterer, at Sønderjylland er en helt særlig region. Leksikonet redegør for – næsten – alt om sønderjysk: Fra Aben over fissemand, goderåd, Sikringsstilling Nord, stormfloder og til Årøsund.

Det indeholder ca. 1000 opslagsord om landsdelens natur, geografi, historie, mennesker, erhvervsliv, kultur og kunst. Der er både korte tekster, hvor man f.eks. får mojn, De otte sogne eller snysk forklaret, mellemlange artikler, der i koncentreret form fortæller om f.eks. Hedeby, orgelbygning eller ringridning, og endelig længere artikler, der giver overblik og viser sammenhænge, f.eks. om aviser, industri eller retsvæsen.

Tidsmæssigt spænder leksikonet fra oldtid til nutid, og geografisk omfatter det Sønderjylland i den oprindelige betydning: landet mellem Kongeåen og Ejderen. Hele dette område beskrives frem til 1920. Derefter lægges hovedvægten på den nordlige del, der ved afstemningen blev dansk, dvs. det nuværende Sønderjylland. Der er dog medtaget en række opslagsord, der er knyttet til det danske mindretal syd for grænsen. På bogens for- og bagsats viser to kort udstrækningen af Sønderjylland i 1650 og 2000.

Leksikonet har bidrag fra næsten 100 personer, der har skrevet om ca. 1000 emner inden for deres fagområder. Det rummer en opsummering af den nyeste viden om landsdelen, skildret kompetent og forståeligt, og der er forslag til relevant litteratur, hvis man ønsker at fordybe sig i et emne.

Leksikonet vil være nyttigt og nok blive brugt flittigt i private hjem, og det vil være uundværligt i folkeskoler, gymnasier, videregående uddannelser og på avisredaktioner. Alle steder hvor man beskæftiger sig med landsdelen før og nu.

”Sønderjylland A-Å” er redigeret af Inge Adriansen, Elsemarie Dam-Jensen og Lennart S. Madsen, der er ansat i Museum Sønderjylland, og med dette værk afslutter Historisk Samfund for Sønderjylland det store projekt, som blev indledt med ”Sønderjyllands Historie” 1-2, der udkom 2008-2009.

440 sider med over 650 illustrationer og kort. Udgiver: Historisk Samfund for Sønderjylland. Pris for medlemmer 100 kr., for ikke-medlemmer 198 kr.

Sønderjylland A-Å foreligger nu også i elektronisk form på Grænseforeningens hjemmeside.

Følg linket:

http://www.graenseforeningen.dk/?q=leksikon


Andre har også kigget på

Rømø - et vesterhavspræget samfund. Bind V

Ejendomme i Kirkeby ejerlav Af Bert Kelm 2007 Pris: M...

Læs mere

Missionær Christian Vilhelm Grønning

En slesvigsk missionær i Indien og hans elever i 1800...

Læs mere

Det Ene Fornødne

"Det Ene Fornødne". Nordslesvigske Indre M...

Læs mere

Andre bøger i samme kategori

Forundringsparat – festskrift til Inge Adriansen

Inge Adriansen døde i slutningen af 2017. Tre å...

Læs mere