Gerningsmænd eller ofre

Bogen handler om det tyske mindretals erindring om nazismen, 2. Verdenskrig og retsopgøret.
Varenummer: A123
Beskrivelse

Museumschef Henrik Skov Kristensen har skrevet bogen Gerningsmænd eller ofre? om det tyske mindretals erindring om nazismen, 2. Verdenskrig og retsopgøret.

Bogen ligger i forlængelse af hans debatskabende værk fra 2011 Straffelejren. Fårhus, landssvigerne og retsopgøret. I bogen Gerningsmænd eller ofre? følges det tyske mindretal i Sønderjyllands vanskelige omgang med sin nazistiske fortid fra 1945 til 2016. Bogen søger svar på, hvordan erindringen om nazismen, verdenskrigen og retsopgøret har udviklet sig i mindretallet, og hvorfor det ofte har givet anledning til konflikt både med den danske flertalsbefolkning og internt i mindretallet.

Bogen skelner mellem erindring og historie. Begge dele beskæftiger sig med fortiden. Men hvor historien stræber efter at etablere troværdig viden om den, forsøger erindringen at bearbejde fortiden, så den kan håndteres så smertefrit som muligt af datidens aktører og deres efterkommere.

Erindring kommer således ofte til at handle om fortrængning og glemsel. Begrebet erindring anvendes her om den foranderlige selvforståelse af fortiden indenfor et erindringsfællesskab. Og det er bogens synspunkt, at erindringen i det tyske mindretal skal anskues på baggrund af den tilsvarende i Forbundsrepublikken Tyskland.

 


Andre har også kigget på

Danmark, Slesvig og Holsten 1404-1448 – konflikt og konsekvens

Om striden for at genvinde Sønderjylland i 1404-1448...

Læs mere

De danske sønderjyders førstemand: H.P. Hanssen 1862-1914

Obs: Tæt på udsolgt Bogen handler om de dans...

Læs mere

Straffelejren. Fårhus, landssvigere og retsopgøret

Bogen Straffelejren. Fårhus, landssvigere og retsopg&...

Læs mere