Straffelejren. Fårhus, landssvigere og retsopgøret

Bogen Straffelejren. Fårhus, landssvigere og retsopgøret fortæller om livet i lejren, hvem der sad i lejren, hvordan de oplevede retsopgøret, og den kollektive erindring om Fårhuslejren.
Varenummer: A124
Beskrivelse

Over 5.000 såkaldte landssvigere var indespærret i Fårhuslejren ved Padborg under retsopgøret efter anden verdenskrig. Fangerne kom fra hele landet og omfattede bl.a. prominente nazister, højtstående fra SS og Schalburgkorpset.  

Op til 2/3 af fangerne var fra det tyske mindretal i Sønderjylland. For dem har Fårhuslejren helt op til vore dage været selve symbolet på den uretfærdig, de følte sig udsat for. Bogen gør op med den myte, at de 3.000 fra det tyske mindretal, herunder også de, der havde meldt sig frivilligt til især Waffen-SS, var ofre for en uretfærdig behandling fra dansk side i retsopgøret efter befrielsen i 1945.

Bogen Straffelejren. Fårhus, landssvigere og retsopgøret fortæller om livet i lejren, hvem der sad i lejren, hvordan de oplevede retsopgøret, og den kollektive erindring om Fårhuslejren. Bogen er udarbejdet på grundlag af et stort, hidtil ubenyttet kildemateriale.

Bogen er skrevet af museumschef Henrik Skov Kristensen, Frøslevlejrens Museum, og udkom i 2011. Fortsættelsen Gerningsmænd eller ofre? om erindringen i det tyske mindretal i Sønderjylland om nazismen, verdenskrigen og retsopgøret er i 2019 udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland og kan bestilles i Butikken på denne hjemmeside.

Straffelejren. Fårhus, landssvigere og retsopgøret er på 600 sider og koster for 278 kr.


Andre har også kigget på

Samlet køb af Gerningsmænd og Straffelejren

Pris medlem: 400 kr.  ikke-medlem: 500 kr. ...

Læs mere

De danske sønderjyders førstemand: H.P. Hanssen 1862-1914

Obs: Tæt på udsolgt Bogen handler om de dans...

Læs mere

Gerningsmænd eller ofre

Bogen handler om det tyske mindretals erindring om nazismen...

Læs mere