Nyheds arkiv

30-11-2017
Hvad er vigtigt for borgerne?
Det skal fejres, at Sønderjylland i 1920 blev genforenet med resten af Danmark. Derfor afsættes der i finansloven penge af til en markering af jubilæet for genforeningen med Sønderjylland. Der afsættes to mio. kr. i 2018 og fire mio. kr. årligt i perioden 2019 til 2020 til tiltaget. I Tønder kan man se frem til en renovering af flyhangaren i Soldaterskoven. Den tilgodeses også i finansloven, med et tilskud på i alt 3,0 mio. kr. i 2018. Politik også på dagsordenen i Padborg torsdag den 14. december, hvor de seneste års historie er i fokus ved en offentligt foredragseftermiddag i Lyren 1, Padborg, kl. 16-18. Der stilles skarpt på valgåret 2017 i foredrag og debat om den aktuelle politiske udvikling.


30-11-2017
Trekantshandel - grænseland
I år er det 100 år siden, Danmark solgte de vestindiske øer. Trekantshandel med rom, sukker og slaver ydede bidrag til handelsbyerne Flensburgs og Aabenraas rigdom. Hvor synlige var kolonierne, og hvor kan man finde spor af kolonitiden i dag? Det fortæller oplægsholderne Mikkel Leth Jespersen, Museum Sønderjylland og Marco Petersen, Dansk Centralbibliotek i Flensborg, om på den 7. december kl. 16-18 i Lyren 1, Padborg. I pausen er der kaffe og kage. Arrangementet bliver simultantolket. Deltagelse er gratis. Region Sønderjylland/Schleswig og KulturFokus arrangerer.

07-11-2017
Slægtsforskermesse med mulighed for gode bogkøb
På Rigsarkivet i Aabenraa holdes lørdag den 18. november kl. 10-17 en slægtsforskermesse, der samtidig byder på mulighed for til meget favorable priser at købe både alle nye og også ældre og mere sjældne eksemplarer af Historisk Samfund for Sønderjyllands mange bogudgivelser. Også andre historiske bøger, vi har fået fra bl.a. dødsboer, kan købes. På messen vil arkiver, institutioner og forlag, der beskæftiger sig med slægtsforskning, præsentere sig og give besøgende inspiration til slægtsforskning og lokalhistorie. Derudover holdes miniforedrag, og der vil bl.a. blive fortalt om slægtsforskning og ejendomshistorie både nord og syd for Kongeåen såvel som i Sverige og Tyskland. Har du ikke mulighed for at besøge slægtsforskermessen, har du altid mulighed for at kigge ind i vores bogbutik på Rigsarkivet i Aabenraa og gå op opdagelse i det store udvalg af nye og gamle bøger.

22-10-2017
Revolutionen kommer til Sønderjylland
I år fejres 100-års jubilæet for både marts-revolutionen og oktober-revolutionen i Rusland og urolighederne, der bredte sig til Tyskland og kom til Sønderjylland den 5.-6. november 1918, da soldater og matroser i Sønderborg, Aabenraa og Tønder greb magten. Arkivchef Bent Vedsted Rønne har set på revolutionens konsekvenser for Sønderjylland i Sønderjysk Månedsskrift nr. 6 udgivet i september.

21-09-2017
Skoleforstander og dramatiker
Christian Demuth, (1892-1974) ledede Nordborg Slots Efterskole i 22 år og gjorde sig stærkt bemærket som forfatter og dramatiker. Bl.a. med en række af skuespil med nationalt tilsnit, som blev opført på teatrene i Århus, Ålborg og Odense. ”Chr. Demuths skuespil ville næppe kunne opføres i dag”, skriver forfatter H. E. Sørensen om Demuths forfatterskab i en artikel i Sønderjysk Månedsskrift.

19-09-2017
Rammer så det kan mærkes
Maleren fra Varnæs i Sønderjylland, Jes Schrøder (1951-2005) udstillede første gang som 15-årig og gav sit første interview som kunstner 17 år gammel. Han var uddannet fra Det Jydske Kunstakademi og var fra 1976 til sin død medlem af kunstnersammenslutningen Grænselandsudstillingen. I slutningen af 1990’erne og i begyndelsen af 2000’erne dukker der en arm op i Jes Schrøders landskab. En arm med en hånd. I hånden er en pensel, der som en kniv er klar til at kastet af sted, og som han sagde ”Hvis man hører et skrig, ved man, at man har ramt”. Hensigten er at ramme, så det kan mærkes!

18-09-2017
Censur og kontrol med dilettant
DILETTANTKOMEDIER spillede en væsentlig rolle i de dansksindedes nationale kamp i Sønderjylland fra 1864 til 1920. Det hang blandt andet sammen med, at de tyske myndigheder i perioder forbød de turnerende teatergrupper fra Danmark, som lige efter 1864 havde givet et friskt sprogligt og kulturelt pust fra Danmark

17-09-2017
1.926 fotoplader af glas bevaret
Der er rige muligheder og masser af emner at forske i omkring Højers kulturarv, mener journalisten Volker Heesch. I Månedsskriftet i september har han skrevet om sin oldefars bror, fotografen Laurids Matthiesen, som var ophavsmand til en enestående samling på ikke færre end 18.926 glaspladenegativer med fotografier fra Højer og omegn. Selvom fotografen døde i 1966, blev den enestående samling først fundet på loftet, da datteren døde i 1985.


02-09-2017
Forfatteren fortæller – i Nordborg torsdag den 9. november
I samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv for Nordborg Området inviterer Historisk Samfund for Sønderjylland til en eftermiddag med forfatteren Christen Duus Andersen den 9. november kl. 15-ca.17. Han har skrevet bogen ”Fokkegilde og flyverskjul”, i hvilken han udover en skarp hukommelse også dokumenterer en sjælden evne til levende at fortælle, flydende, klart og i et præcist sprog. Christen Duus Andersen har sim- pelthen skrevet det bedste, der hidtil er set om livet på landet i 40’erne og 50’erne – med udgangspunkt i sin egen opvækst på Nordals. Mødested: Lokalhistorisk Arkiv for Nordborg Området, Løjtertoft 32, 6430 Nordborg.

07-08-2017
De to heldige vindere blev...
Det nærmest væltede ind med svar på vores lille opgave om betydningen af ordet fokkegilde, og langt over 100 svarede rigtigt: Fokkegilde er et gammelt udtryk for høstgilde/høstfest. I bunken af besvarelser har vi trukket to vindere, som får bogen Fokkegilde og flyverskjul, der er skrevet af 80-årige Christen Duus Andersen og udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland. De to heldige vindere blev...

06-07-2017
Sønderjysk æblesaft og pærekraft er et af temaerne i Sønderjysk Månedsskrift
Det nyeste nummer af Sønderjysk Månedsskrift bringer læserne rundt fra reformationen i Husum, til den grundige nedrivningen efter reformationen af Skt. Annas kapel i Aarup syd for Aabenraa, til Flensborg og redningen af den sønderjyske kirkekunst fra katolsk tid og til Als og de sønderjyske frugtsorter. For nok er Sønderjylland særligt kendt for Gråsten-æblet. Men med udgangspunkt i Claus Petersen Matthiesen og dennes værk, ‘Dansk Frugt’ ser museumsinspektør Mads Mikkel Tørsleff, Museum Sønderjylland - Oldemorstoft, nærmere på de øvrige, mindre kendte eller endda helt glemte sønderjyske frugtsorter. Og han ser på, hvorvidt de kan tænkes stadig at findes. Listen over danske frugtsorter med dybe rødder i hans alsiske hjemstavn er lang. Månedsskriftet fortæller om arbejdet på Oldemorstoft med at få sønderjysk æblesaft og pærekraft til at genopstå af sønderjysk muld.

06-07-2017
PÅ SPORET AF 1. VERDENSKRIG PÅ ZEPPELINBASEN VED TØNDER 9. JULI 2017
“Historier om Danmark” kommer med “Peter & Solvognen” til flyhangaren ved Zeppelinbasen i Tønder den 9. juli. Borgmesteren byder velkommen kl. 10, og så er der ellers masser af programpunkter indtil kl. 15, og publikum kan frit vælge at bruge dagen ved Zeppelinbasen eller plukke specielle programpunkter ud. Mødestedet er Zeppelinbasen ved den gamle flyhangar i Soldaterskoven, Ribelandevej 58H, Tønder. Vært er Museum Sønderjylland, Zeppelin- og Garnisonsmuseum, Støtteforeningen for Zeppelinbasen og Lokalhistorisk arkiv for Gl. Tønder Kommune, og Historisk Samfund for Sønderjylland er til stede med en bogstand. Besøg eller genbesøg Danmarks tydeligste spor fra 1. verdenskrig og den tid, hvor luftskibet var et militært trumfkort.


28-05-2017
Det digitale Historisk Samfund
På ét felt blev 2016 ikke ”rutinepræget”. Foreningen tog sidste år flere skridt, som hver for sig førte os længere ind i den digitale tidsalder. Og ét af dem er, oplyste Hans Schultz Hansen, at Sønderjyske Årbøger fra 1889 til 2013 nu er elektronisk tilgængelige på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside www.tidsskrift.dk. Årbogen er her i godt selskab med andre historiske tidsskrifter og kulturtidsskrifter, og artiklerne er elektronisk søgbare. Det er tanken, at de kommende årgange skal lægges op med to års forsinkelse, således at adgangen til de nyeste årbøger stadig er en af fordelene ved at være medlem af Historisk Samfund.

28-05-2017
Populær bog er genoptrykt
I 2006 udgav Historisk Samfund for Sønderjylland bogen Sønderjyderne og Den Store Krig 1914-1918 redigeret af Inge Adriansen og Hans Schultz Hansen. Bogen blev med 12 forskellige tema-historier om krigens mange aspekter hurtigt standardværket om landsdelen og den Første Verdenskrig. Som optakt til markeringen af 100-året for krigens slutning i 2018 udsendes den nu i et nyt oplag. Bogen rummer desuden mange fakta- og citatbokse og talrige kendte og navnlig ukendte illustrationer, heraf en del i farver. Den er på 373 sider og indbundet. Prisen for medlemmer af Historisk Samfund for Sønderjylland er 148 kr. og vejledende pris i boghandlen er 248 kr.

    

Historisk Samfund for Sønderjylland . Haderslevvej 45 . 6200 Aabenraa . +45 74 62 46 83 . hssdj@hssdj.dk