Nyheds arkiv

23-10-2018

Endnu en stor ros til bogen ”Den sorte dag ved Moulin-sous-Touvant”

Bør være pligtlæsning for alle interesserede i våben og krigshistorie – Tænk på de menneskelige lidelser og ofre

 

Endnu en stor ros til forfatterne til Historisk Samfund for Sønderjyllands bog ”Den sorte dag ved Moulin-sous-Touvant”. Den er en rystende, men fremragende beretning om junikampene i Frankrig 1915, der kostede helt ubeskriveligt mange dansksindede sønderjyder livet.

4.200 sønderjyder faldt i Den store krig. Fordeler man tallet ud på de godt 1.500 dage, som 1. verdenskrig varede, svarer det til mellem to og tre faldne om dagen. Det er derfor ikke så mærkeligt, at den 6. juni 1915, hvor mindst 105 sønderjyder faldt i kampene ved landsbyen Moulin-sous-Touvent på vestfronten, betegnes som “den sorte dag” - det var nemlig den enkelte dag under krigen, som kostede flest sønderjyder livet.

Tidligere arkivar ved Byhistorisk Arkiv i Sæby og leder af Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn har anmeldt bogen i Journalen 2018 nr. 2, udgivet af Forening for lokalhistorien i Danmark.

Anmelderen skriver blandt andet: "Bogens forfattere - René Rasmussen og Martin Bo Nørregård - er tilknyttet henholdsvis Museum Sønderjylland og Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig; og de har udført et omfattende og fortjenstfuldt arbejde med gennemgang af danske kilder, ikke mindst breve og øjenvidneberetninger fra sønderjyske deltagere i kampene, tillige med tyske og franske kilder. De har derfor kunnet komme rigtig tæt på de meget kaotiske kamphandlinger, der beskrives i deres makabre detaljer.

Ingen, der har syslet bare lidt med 1. verdenskrigs historie, kan være i tvivl om, at krigsførelsen på vestfronten var et kæmpemæssigt og meningsløst menneskeslagteri. Bogen om “Den sorte dag” bekræfter på mikroplanet på bedste vis denne kendsgerning og kan derfor ubetinget anbefales til alle, der har interesse for 1. verdenskrig eller for sønderjysk historie. Og den burde være pligtlæsning for det publikum, der beskæftiger sig med krigshistorie ud fra en interesse for våben og krigsteknologi uden at skænke de menneskelige lidelser og ofre en tanke".

Læs hele anmeldelsen ved at klikke her:

Historisk Samfund for Sønderjylland . Haderslevvej 45 . 6200 Aabenraa . +45 74 62 46 83 . hssdj@hssdj.dk