Nyheds arkiv

12-12-2018

Anmelderros til "De danske sønderjyders førstemand. H.P. Hanssen 1862-1914"

Gedigent værk giver godt billede af politikeren og pragmatikeren H.P. Hanssen og sønderjydernes kamp før 1914

 

Sådan indleder historiker ved Syddansk Universitet lektor, ph.d. Rasmus Glenthøj sin anmeldelse "Den grundtvigianske Bismarck" i Weekendavisen den 7. december 2018 af Hans Schultz Hansens bog "De danske sønderjyders førstemand. H.P. Hanssen 1862-1914".

Overskriften "Den grundtvigianske Bismarck" hentyder til, som anmelderen skriver "Hans tilgang til politik var imidlertid alt andet end idealistisk. Her var forbilledet Otto von Bismarck. Ligesom idolet evnede han både den langsigtede strategiske planlægning og at holde kortene tæt til kroppen. Hanssen samarbejdede pragmatisk med alle, der kunne fremme hans sag….."

Om forfatteren Hans Schultz Hansen til H.P. Hanssen-biografi skriver Rasmus Glenthøj: "Fortællingen om den sønderjyske førstemands kamp for danskheden frem til Første Verdenskrig foreligger imidlertid allerede nu i første bind af. Et bind, hvor den sønderjyske historiografis førstemand kompetent og skarpt giver os en forståelse af politikeren, personen og familiemennesket H.P. Hanssen, hans tid og Sønderjylland mellem 1864 og 1920.

Det står klart, at forfatteren sympatiserer med Hanssens pragmatisme, som ikke uden grund anskues som den rette strategi i kampen for den sønderjyske danskhed. Biografien er imidlertid ingen hagiografi. Forfatteren er ikke blind for protagonistens svagheder og politiske rævekager, som indsigtsfuldt og kritisk bliver analyseret. Hermed falder han ikke i den biografiske fælde".

Anmeldelsen fortsætter: "…..Det overordnede billede af en ualmindelig helstøbt biografi af den vigtigste sønderjyske politiker igennem tiderne. Når værket bliver afsluttet om lidt over et år, vil det stå som et standardværk. Indtil da udgør første bind den bedst tænkelige optakt til jubilæet".

Poul-Erik Thomsen er også positiv i sin vurdering af bogen og giver den 5 stjerner af 6 mulige i sin anmeldelse i JyskeVestkysten den 17. november 2018: "Forfatteren Hans Schultz Hansen er ikke i tvivl om, at H.P. Hansen som nationalpolitiker er én af de største i Danmark. I vægtklasse med Thorvald Stauning, der også kunne skabe en bevægelse.  

I og med, at bogen ikke får de fire år med frem mod 17. november 1918, er der tale om et ufuldendt mesterværk. Læserne må vente til 2020 med fortsættelsen. Den er værd at vente på".

S. Matlok har i Der Nordschleswiger den 24. november 2018 i anledning af udgivelsen af bogen en fyldig omtale af bogen og H.P: Hanssens virke.

Historisk Samfund for Sønderjylland . Haderslevvej 45 . 6200 Aabenraa . +45 74 62 46 83 . hssdj@hssdj.dk