Nyheds arkiv

08-02-2019

Mindretallet har ydet støtte til bog om nazi-erindring


Foto: Forfatteren Henrik Skov Kristensen, udgiver Hans Schultz Hansen og BND-formand Hinrich Jürgensen. (Foto: Kristian Pallesen)

--

Museumschef Henrik Skov Kristensen fik i dag (7. februar) meget rosende omtale af sin nyeste bog, ”Gerningsmænd eller ofre? Om det tyske mindretals erindring om nazismen, verdenskrigen og retsopgøret.

Roserne blev ikke kun uddelt af formanden for Historisk Samfund for Sønderjylland, Hans Schultz Hansen men i høj grad også fra formanden for Bund deutscher Nordschleswiger (BND), Hinrich Jürgensen.

Det tyske mindretals formand i Danmark henviste til, at Henrik Skov Kristensens bog i 2011 - Straffelejren. Fårhus, landssvigerne og retsopgøret - var hård i sin dom over mindretallets rolle under besættelsen og retsopgøret. Men bogen var fair og har bidraget til de seneste års interne debatter i mindretallet om holdningen til egen historie og har markant påvirket holdningen om, at man først var blevet forført af Hitler og efterfølgende uskyldigt dømt af Danmark.

Den interne diskussion i mindretallet førte til en erkendelse af, at det ikke havde været nogen ære at deltage i krigen på tysk side, og mindretallets samlingssted på Knivsbjerg er nu et mindested og ikke et sted forbundet med ære.

-  I dag er vi efter syv et halvt år igen samlet ved en bogudgivelse af Henrik Skov Kristensen. BND har støttet udgivelsen af bogen, oplyste Hinrich Jürgensen og erkendte, at det ikke nødvendigvis er alle i mindretallet, der synes, det er en god ide.

- Det er især de, der mener, at vi nu må holde op med at diskutere fortiden. Mindretallets fortid. Det er en holdning, jeg er helt og aldeles imod. Tværtimod er det vigtigt igen og igen at diskutere fortiden, netop så vi kan undgå at begå de samme fejl, der førte til katastrofen. Når først vi selv har bearbejdet vores egen historie, kan vi også stille krav til andre. Derfor skal bruge vores mindesteder som udgangspunkt for vores snak med kommende generationer. Bogen bidrager til, at vi kan tage disse diskussioner på et mere oplyst grundlag. Det er vi taknemmelige for. 

Historisk Samfund for Sønderjylland . Haderslevvej 45 . 6200 Aabenraa . +45 74 62 46 83 . hssdj@hssdj.dk