Nyheds arkiv

11-02-2019

Mesterværk balancerer på knivsæg

Henrik Skov Kristensen formår i sin nye bog at holde balancen uden at blive ligegyldig.

 

Mangeårig journalist og tidligere redaktør på JydskeVestkysten Poul-Erik Thomsen bruger meget store og rosende ord i sin to-siders anmeldelse og omtale i JydskeVestkysten den 9. februar 2919 om Henrik Skovs Kristensen nye bog Gerningsmænd eller ofre: "Tilsammen er det altså flere end 1000 sider i et samlet mesterværk, der hen over et meget følsomt og svært emne balancerer på en knivsæg. Og holder balancen hele vejen. Uden at blive ligegyldig". "

De 1000 sider refererer foruden den nye Gerningsmænd eller ofre med undertitlen Erindringen i det tyske mindretal i Sønderjylland om nazismen, verdenskrigen og retsopgøret i komparativ belysning til bogen Straffelejren, der udkom i 2011. Bogen er udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland den 7. februar 2019 - støttet af Bund Deutscher Nordschleswiger.

De to bøger (dog med andre illustrationer) er antaget som en disputats til forsvar for en filosofisk doktorgrad.

Anmelderen fortsætter "Med udgivelsen af ”Gerningsmænd eller ofre? har Henrik Skov Kristensen ikke alene støvsuget arkiver og skrevet en bog, der tager livtag med en betændt fortid i det tyske mindretal…. I sit nyeste værk når Henrik Skov Kristensen frem til den samme konklusion som i ”Straffelejren” fra 2011. Det er hans påstand, at det tyske mindretal ikke kan se sig selv som ofre, at mindretallet alt for længe lagde fortrængningernes låg over en betændt fortid". Det har givet anledning til refleksioner i Det tyske Mindretal, som det fremgår i forbindelse med anmeldelsen. 

Afslutningvis runder anmelderen af med flere rosende ord "…forfatteren (gør) sig tydeligvis umage med at være meget præcis i sine analyser. Han tager sig tiden - og siderne i bogen - til virkelig at grave dybt og i den grad gå i detaljer, at hans forfatterskab efterfølgende er noget nær umuligt at skyde ned. Derfor er hans værk væsentligt".

Henrik Skov Kristensen skal forsvare sin afhandling den 22. marts 2019 på Alsion i Sønderborg.

Historisk Samfund for Sønderjylland . Haderslevvej 45 . 6200 Aabenraa . +45 74 62 46 83 . hssdj@hssdj.dk