Nyheds arkiv

03-03-2019

Seks stjerner til vigtig bog

Henrik Skov Kristensens bog Gerningsmænd eller ofre? Erindringen i det tyske mindretal i Sønderjylland om nazismen, verdenskrigen og retsopgøret fortsætter med at høste flotte anmeldelser.

 

”Vigtig bog forud for 100-året for Genforeningen” er overskriften på historikeren Jes Fabricius Møllers store anmeldelse i Kristeligt Dagblad, hvor han giver bogen seks stjerner.

– Henrik Skov Kristensen er pertentlig præcis, når det handler om at påpege, i hvor høj grad tyskerne i Nordslesvig var involveret i krigen og nazismen, og det ville mange flere antagelig tage ham ilde op, hvis det ikke var, fordi grundtonen i denne bog er forsonlighed, skriver Jes Fabricius Møller.

Videre fremhæver han, at bogen belønner sin ihærdige læser med indsigt i et spørgsmål, som indtil nu har været forsømt i både tysk og dansk historieskrivning – hvis man ser bort fra, hvad Henrik Skov Kristensen ellers selv har skrevet om emnet.

Anmeldelsen slutter: ”Det er en vigtig bog, der ikke mindst kan tjene som et aber dabei op til fejringen af 100-året for Genforeningen næste år”.

Markant historiebog

Under overskriften ”Tre markante historiebøger lige nu” placerer Berlinskes historiemedarbejder, Bent Blüdnikow, Gerningsmænd eller ofre? som nr. 1 og skriver blandt andet, at Henrik Skov Kristensens bøger om nazismens inficering af det tyske mindretal har vakt opsigt og ført til debat og opgør.

Bent Blüdnikow skriver blandt andet, at konklusionen i Henrik Skov Kristensens nye bog er mejslet klart ud, nemlig at gamle nazister i mindretallet i al for lang tid forvaltede erindringen om fortiden, og at mindretallet ikke blev tvunget til et opgør med nazifortiden.

Bogen er et must

Historikeren Claus Bundgård Christensen skriver i en stor anmeldelse i Weekendavisen, at Gerningsmænd eller ofre? ikke er en bog, der handler om fortidens begivenheder, men mere om hvad mennesker fortrænger, glemmer og mindes om nazismen, Anden Verdenskrig og Holocaust.

– Det lykkes forfatteren at påvise, hvordan mindretallet i den erindringskultur, der opstod om nazismen og krigen, vendte problematikken, så gerningsmænd blev til ofre, skriver Claus Bundgård Christensen og konkluderer, at bogen er et must for alle med interesse for erindringskultur og Sønderjyllands moderne historie.

Svarene.. - står på et særdeles solidt fundament

Anmelder ved ”Historie-online”.dk (Dansk Historisk Fællesråd) Erik Ingemann Sørensen finder, at det er virkelig markante områder, Skov Kristensen tager under behandling.

Han fortsætter "Svarene blæser så sandelig ikke i vinden – de står på et særdeles solidt fundament, der er skabt af årtiers beskæftigelse med det tyske mindretals nazistiske historie. Fornemt er det – og for det meste skrevet i et fint og glidende sprog. Det bliver lidt stift, når han skal redegøre for de mere filosofiske og teoretiske overvejelser og parametre. Men takket være et meget udførligt noteapparatur og en fornem litteratur- og kildeliste får læserne særdeles god hjælp undervejs".

Gør stoffet vedkommende for lægmand

Også i Kulturkapellet, et online tilbud til alle, der er interesseret i kunst- og kulturformidling, får Henrik Skov Kristensens bog Gerningsmænd eller ofre? fine ord med på vejen:

Han er et eksempel på en historiker, der både kan sit håndværk til bunds, om som samtidig kan gøre stoffet vedkommende for lægmand. Han disker op med flere skarpe pointer, der fremstiller (selv)bedraget inden for det tyske mindretal.

Anmeldelsen finder, at "Det er glædeligt, at udgivelsen har fået støtte fra det tyske mindretals organisation Bund Deutscher Nordschleswiger".

Se hele anmeldelsen her.

                                                                                   **************

Henrik Skov Kristensen erhvervede den 22. marts 2019 ved Syddansk Universitet på Alsion i Sønderborg den filosofiske doktorgrad for de to bøger - Gerningsmænd eller ofre? og Straffelejren fra 2011.  

                                                                                   ***************

Gerningsmænd eller ofre? er udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland og kan, som Henrik Skov Kristensens værk Straffelejren, der udkom i 2011 om Fårhus, købes ved at klikke på Butik i bjælken øverst på siden.

 

Billedtekst: Forfatteren får mange flotte ord om værket.

 

 

 

Historisk Samfund for Sønderjylland . Haderslevvej 45 . 6200 Aabenraa . +45 74 62 46 83 . hssdj@hssdj.dk