Nyheder

21-09-2017

Skoleforstander og dramatiker

Christian Demuth, (1892-1974) ledede Nordborg Slots Efterskole i 22 år og gjorde sig stærkt bemærket som forfatter og dramatiker. Bl.a. med en række af skuespil med nationalt tilsnit, som blev opført på teatrene i Århus, Ålborg og Odense. ”Chr. Demuths skuespil ville næppe kunne opføres i dag”, skriver forfatter H. E. Sørensen om Demuths forfatterskab i en artikel i Sønderjysk Månedsskrift.

Og H. E. Sørensen forklarer sin mening: ”Dertil er de for ensidigt propagandistiske og forenklede i deres problemstilling. Men at de spillede en stor rolle i den tid, de fremkom, er der ingen tvivl om”, bemærker H. E. Sørensen.

” Ud over skuespillene skrev Demuth tre hørespil. Det seneste og mest kendte er Fordi vi maatte (1945), som han skrev kort efter Befrielsen på opfordring af ledelsen af Region III (Modstandsbevægelsen i Syd- og Sønderjylland) som en hyldest til frihedskæmperne. For at få beretningen så realistisk som mulig havde han haft lange samtaler med aktive sabotører, og dialogen virker også både ægte og neddæmpet. Stykkets historie om en jernbanesabotage er bygget over sprængningen af jernbanebroen ved Sommersted. Stykket udsendtes i radioen 28. august 1945”, skriver H. E. Sørensen, hvis hele artikel er at læse i Sønderjysk Månedsskrift nr. 6 udgivet i september og gratis sendt til medlemmerne i Historisk Samfund.

Historisk Samfund for Sønderjylland . Haderslevvej 45 . 6200 Aabenraa . +45 74 62 46 83 . hssdj@hssdj.dk