Udgivet den 21. september 2017

3-dagestur til Braunschweig-Wolfenbüttel

I dagene 15.-17. september var 40 medlemmer af Historisk Samfund for Sønderjylland på ekskursion i det tidligere fyrstedømme Braunschweig-Wolfenbüttel. Temaerne var dels områdets historie og hertuger med særlig vægt på 1700-tallet, dels 1900-tallet med nazisme og relationerne mellem de to Tysklande i perioden fra Anden Verdenskrig til 1989.

Flere danske dronninger har tilknytning til området. Det gælder bl.a. den herostratisk berømte Juliane Marie – enkedronningen efter Frederik 5., der efter alt at dømme havde en tydelig finger med i spillet, da hendes stedsøns, Christian 7.’s, rådgiver Struensee i 1772 blev arresteret og senere henrettet. Juliane Marie var hertugdatter fra Wolfenbüttel, der dengang var fyrstedømmets residensby. Og en søster til Juliane Maries ”konkurrent”, Christian 7.’s dronning og Struensees formodede elskerinde, Caroline Mathilde, byggede og beboede et fint lille Schloss Richmond i Braunschweig. Det er på trappen til det slot, billedet af tur-deltagerne er taget.

Ud over besøg på/i flere  slotte, kirker og museer samt byvandringer i både Braunschweig og Wolfenbüttel omfattede turen også besøg ved en speciel skole for Hitlerjugends kommende ledere, der blev opført af nazisterne i slutningen af 1930’erne. Ikke helt tilfældigt i Braunschweig, der var en nazistisk højborg. Og endnu nærmere nutiden kom deltagerne ved et besøg 20 km øst for Braunschweig – ved den berømte motorvejsgrænse Helmstedt-Marienborn mellem  Øst- og Vesttyskland i DDR-tiden. Det var nøglehullet på den vigtigste land-forbindelsesvej til Berlin. Her fik man ved selvsyn demonstreret, hvor paranoidt et politisk system kan udfolde sig.

Turen var, ifølge deltagerne, meget vellykket – først og fremmest takket være de to kyndige faglige ledere: Lars N. Henningsen og Carsten Porskrog Rasmussen. Det kan ikke udelukkes, at turen gentages i 2018.