Nyheder


16-06-2018
En folkesport at omgå loven? Noget tyder på det - på Als og Sydfyn....
Mon det tidligere har været en folkesport at omgå loven? Noget tyder på det - helt tilbage i 1400-tallet. Kong Christian 1. forbød således omkring ca. 1474-81 fremmede købmænd at handle med andre på Als end indbyggerne i Sønderborg. Også i 1600-tallet måtte præsterne på kongens bud advare menighederne på Als og Sydfyn om, at handel med kvæg og heste fra Als til Sydfyn var ulovlig. Købstæderne havde i senmiddelalderen monopol på handel i og omkring byen. Men Als og Sydfyn havde som alle egne i Danmark ulovlige havne, som kongemagten forsøgte at bekæmpe for at bevare købstædernes monopol med handlen, bl.a. for at sikre sig toldindtægter. De gentagne kongelige forbud mod handlen tyder på et reelt problem med ulovlige havne.

13-06-2018
Flyt H.P. Hanssen-monumentet til Folkehjem
Historisk Samfund for Sønderjylland blander sig nu i debatten om, hvor af H.P. Hanssen-monumentet bør stå i Aabenraa, efter at det er flyttet flere gange. Foreningen støtter tanken om en flytning til den nye Genforeningspark foran Folkehjem. Det skal ikke længere flyttes rundt på i Genforeningshaven efter skiftende anlægsbehov. Der er ikke brug for flere halve løsninger. Nu må monumentet for Aabenraas største historiske skikkelse sikres en værdig og permanent placering, fremhæver formanden Hans Schultz Hansen og fortsætter:

11-06-2018
Flere flotte anmeldelser
Rækken af flotte anmeldelser af bogen Den sorte dag ved Moulin fortsætter. I Våbenhistorisk Tidsskrift skriver Lars Neumann over en hel side i sin anmeldelse, at bogen er yderst levende skrevet.... spændende og absolut læseværdig, ”ikke blot for de der har en speciel interesse i det danske mindretals historie eller i første verdenskrig men for alle, som interesserer sig for dansk militærhistorie, og den kan anbefales på det varmeste." Og i tidsskriftet Alt om Historie fremhæves bogen som en lille fin købeværdig bog under BOGTIPS. Ikke kun anmelderne er begejstrede for bogen Den sorte dag ved Moulin. Allerede et par måneder efter bogens udgivelse sidste år var der så tæt på udsolgt, at et nyt oplag blev trykt. Og salget fortsætter i fuld fart. Mange vil også gerne vide mere om Første Verdenskrig og bestiller derfor samtidigt bogen Sønderjyderne og Den store krig. Den sorte dag koster 98 kr. For ikke-medlemmer er prisen 148 kr. Sønderjyderne og Den store krig koster 148 kr. For ikke-medlemmer er prisen 248 kr. Du kan bestille bogen eller bøgerne ved at klikke på Butik. Portoen er 50 kr. uanset antal bøger.

10-06-2018
Markerer 100 års jubilæer for freden 1918 i Haderslev, Aabenraa og Sønderborg
Historisk Samfund for Sønderjylland har i længere tid i et godt samarbejde med andre foreninger og institutioner forberedt markeringer af 100 året for freden i 1918 og 100 året for Genforeningen i 1920. Det oplyste formanden Hans Schultz Hansen på foreningens årsmøde i Sønderborg. De indledes den 6. november i år i Sønderborg, hvor anledningen er markeringen af 100-året for den tyske revolution i Sønderborg. Den 11. november finder en central højtideligholdelse af 100-året for våbenstilstanden i 1918 sted i Haderslev. Den 17. november afholdes et arrangement på Folkehjem i Aabenraa i anledning af 100-året for det store møde her med vedtagelsen af Aabenraa-resolutionen og H.P. Hanssens tale. Detaljerede programmer for disse arrangementer vil snart blive offentliggjort. I 2019 vil foreningen markere 100-året for Versaillesfreden i forbindelse med sit årsmøde. I 2019/20 vil foreningen stå for en række foredragsarrangementer om centrale sider af Genforeningens historie. Der planlægges også en bogudgivelse.

01-05-2018
En port mod Europa
En port mod Europa I slutningen af juli holder Jaruplund Højskole ved Flensborg i samarbejde med Dansk-Tysk Selskab et ugelangt kursus med overskriften "En port mod Europa". Udgangspunktet er at bruge Sydslesvig til at lære noget om Tyskland i dag. På højskolen mener man, at Danmark har meget at lære af tysk kultur, tysk politik og vilje til at bearbejde en vanskelig historisk arv. På kurset vil en række fremtrædende danskere og sydslesvigere hjælpe deltagerne med at åbne øjnene for nutidens Tyskland. Se mere om dette kursus og en række andre kurser på www.jaruplund.com

24-04-2018
Forfatter 40 år i historiens tjeneste
Tidligere arkivar, dr. phil. Lars N. Henningsen, Jørgensgård, Aabenraa, blev på årsmødet i Historisk Samfund for Sønderjylland hædret for sit 40-årsjubilæum som medlem af foreningens styrelse. - Historisk Samfund skylder Lars Henningsen en hjertelig tak for indsatsen i de fire årtier som redaktør af skriftrækken og årbogen, som formand og næstformand, som medlem af egnsvandringsudvalget, som forfatter til talrige skrifter på vort forlag og artikler i vore tidsskrifter samt som en flittig foredragsholder i regi af Historisk Samfund for Sønderjylland . Vi ser frem til fortsat godt samarbejde i det kommende tiår, lød det i hyldesten fra foreningens nuværende formand Hans Schultz Hansen.

    

Historisk Samfund for Sønderjylland . Haderslevvej 45 . 6200 Aabenraa . +45 74 62 46 83 . hssdj@hssdj.dk