Butik

Diplomat i grænselandet

I bogen følges tidligere generalkonsul i Flensborg Henrik Becker-Christensens nære kontakt med det danske mindretal, den politiske udvikling og de bilaterale kontakter til den slesvig-holstenske landsregering. Bestræbelserne på at virke til gavn for det nationale klima og den dansk-tyske mindretalsordning er et gennemgående tema.
Varenummer: A134
Beskrivelse

Diplomat i grænselandet

Tidligere generalkonsul i Flensborg, Henrik Becker-Christensen, har skrevet sine erindringer i bogen Diplomat i grænselandet, der udgives af Historisk Samfund for Sønderjylland.

Manuskriptet er fordelt på 16 kapitler og er en indholdsrig fortælling om forfatterens virke som dansk generalkonsul i Flensborg gennem 19 år.

Læseren følger i bogen hans nære kontakt med det danske mindretal, den politiske udvikling og de bilaterale kontakter til den slesvig-holstenske landsregering. Bestræbelserne på at virke til gavn for det nationale klima og den dansk-tyske mindretalsordning er et gennemgående tema.

Markering af nationale mindedage og nationale monumenter var noget af det sidste, man fandt sammen om i en dansk-tysk sammenhæng. Det beskrives, hvordan det skete – også med generalkonsulens bistand.

Det gjaldt Isteddagen år 2000, den såkaldte Oversømarch år 2004 til minde om slaget ved Sankelmark, Dannevirkes vej til at blive en del af Unescos verdensarv og Istedløvens tilbagevenden til Flensborg i 2011.

I de samme år blev der rokket ved to hjørnesten under den dansk-tyske mindretalsordning. Det var den økonomiske ligestilling på skoleområdet og undtagelsen for 5 %-spærrereglen ved landdagsvalg.

Disse begivenheder var forfatteren stærkt involveret i – og de endte godt. I bogen omtales endvidere kontakten med friserne og det tyske mindretal, flygtningesituationen i 2015, grænsekontrollen, infrastrukturen i delstaten, Femernforbindelsen og meget andet. 

Erindringerne afrundes med en omtale af det diplomatiske håndværk, samarbejdspartnere og afgangen i 2017 fra Flensborg, der blev mere usædvanlig, end man er vant til i udenrigstjenesten.

Erindringerne er en brik til grænselandets nyeste historie. Det gælder ikke mindst omtalen af det danske mindretal, de dansk-tyske relationer og den bilaterale forbindelse mellem Danmark og delstaten Slesvig-Holsten, hvor problemer med motorvej og bro over Kielerkanalen karakteriseres som en navlestreng for dansk eksport sydpå.

Forfatteren:

Henrik Becker-Christensen

-      født 1950 i Vejle

-      mag.art. i historie, dr.phil.

-      1976-1998 ansat ved Institut for Grænseregionsforskning i Aabenraa

-      1992-1998 direktør ved instituttet

-      1998-2017 dansk generalkonsul i Flensborg

 


Andre har også kigget på

Zeppelinbasen i Tønder

Lige nord for Tønder ligger resterne af en tysk luft...

Læs mere

Over Grænser – Festskrift til Hans Schultz Hansen

17 bidrag nuancerer den sønderjyske historie i ny bo...

Læs mere

Rømø - et vesterhavspræget samfund. Bind VI

Obs: Tæt på udsolgt Personregister, kort og ...

Læs mere