Udgivet den 07. august 2017

De to heldige vindere blev...

Det nærmest væltede ind med svar på vores lille opgave om betydningen af ordet fokkegilde, og langt over 100 svarede rigtigt: Fokkegilde er et gammelt udtryk for høstgilde/høstfest.I bunken af besvarelser har vi trukket to vindere, som får bogen Fokkegilde og flyverskjul, der er skrevet af 80-årige Christen Duus Andersen og udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland.De to heldige vindere blev...

 

De to heldige er Niels H. Rossen, Sdr. Hostrup Bygade 64, 6200 Aabenraa, og Jørgen Steen Jensen, Frihedsvej 1, 2000 Frederiksberg.

Adskillige medlemmer knyttede bemærkninger til deres besvarelse.

Anne Katrine skrev: Når det sidste læs kørtes ind, sad vi børn oppe på læsset og råbte fok fok hurra.

Elisabeth fra Flensborg fortæller, hun tydeligt husker, der hjemme på Haderslev Næs i 50'erne blev råbt fok, fok hurra, når høsten var slut, og det pyntede læs blev kørt hjem, og at alle så fik mad og drikke, så det var således ikke kun en skik på Als.

Svend fra Sønderborg oplyser, at det på Sundeved-egnen hed fokfest.

Anne fra Aabenraa: Jeg har levet så længe, at jeg har kørt med fokkelæs, hvor æ fokkekuen sad sammen med os, mens vi råbte fok, fok, hurraeh, og været til fokkegilde. Æ fokkekuen (fokkekonen) var en slags stor menneskelignende figur med en hæslig maske, tørklæde og tøj. Vognen, vi kørte i, var pyntet med blomster. Vi kørte ud i marken for at hente det sidste læs neg og derefter rundt i hele Neder Tandslet, mens vi råbte fok, fok, hurra. Til slut hjemme hos Johannes og Marie fik vi en sodavand. Årstalsmæssigt har jeg været med til det fra ca. 1967 til 1973.

Holger fra Bovrup skriver: Jeg er vokset op på Løjtertoft i Nordborg og kender Christen, der er søn af Frederik Andersen, på hvis gård jeg færdedes meget, hjalp til det med det daglige arbejde, og hvor jeg fik lyst til livet som landmand. 

Søren fra Tønder skriver: Temmelig svært spørgsmål for mig som ikke-sønderjyde. Jeg har kun boet her i 34 år, men har fået at vide, at jeg skal bo her i 134 år, før jeg kan blive anerkendt på lige fod med indfødte sønderjyde. Ak ja! 

Hans rigtige svar, høstfest, byggede han på bogen Sønderjylland A-Å, der ligeledes er udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland.
---
Christen Duus Andersens bog Fokkegilde og flyverskjul kan stadig købes til medlemspris 138 kr. (plus evt. forsendelse 50 kr.).
Vil du bestille bogen, kan du klikke på BUTIK.