Udgivet den 26. juli 2016

Den eneste kommune med fire fyrsteslotte

Kommunerne i Danmark gør meget ud af at ”brande” sig på det unikke og enestående. Men de er sjældent særligt gode til at skelne mellem de fine ting, som andre også har, og så det helt enestående. Og skåret helt ind til benet, så er der faktisk kun to områder, hvor Sønderborg har noget, andre ikke har, mener Peter Dragsbo og Inge Adriansen, begge med en fortid på Sønderborg Slot.

Sønderborg Kommune markedsfører sig ofte med naturen med skov og strand, det dynamiske erhvervsliv og idrætslivet. Sønderborg ligger ganske vist i den gode ende af skalaen på disse områder, men det er ikke unikt for byen og egnen. Faktisk er der kun to områder, hvor Sønderborg har noget, andre ikke har. Det ene er det synlige møde mellem dansk og tysk historie og kultur, bl.a. på slagmarken på Dybbøl Banke og i arkitekturen.

Det andet er, at Sønderborg Kommune rummer fire fyrsteslotte, og at der herfra er kig til et femte fyrsteslot, der er nært beslægtet med de fire andre.

I bogen ”Fem fyrsteslotte” skrevet af to fhv. inspektører på Sønderborg Slot, Peter Dragsbo og Inge Adriansen, som blev udgivet for fem år siden, fortælles om de fem fyrsteslotte, fordi de rummer en enestående kulturarv, der omfatter ikke blot selve slottene med slotskirker og interiører, men også slotsbyer samt spændende slotshaver og –parker. Slotsbyerne Sønderborg, Augustenborg, Nordborg og Gråsten er en bytype helt for sige, der groede frem med hofkulturen i 1700-tallet, og især Augustenborg er en perle af national betydning. Augustenborg slot har i 2016 fået nye beboere, nemlig Natur- og Erhvervsstyrelsen med ca. 400 statslige arbejdspladser.