Udgivet den 25. marts 2017

Foredrags-søndag i Øksnehallen

Historiske Dage i Øksnehallen i København bød søndag på nye oplevelser med foredrag. Mogens Rostgaard Nissen og Klaus Tolstrup Petersen, begge fra Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Flensborg, fortæller om mindretallene under overskriften ”I skal ikke blive glemt”.

 

Under det nazistiske regime var det danske mindretal i Sydslesvig under massivt pres. Rektor på Ansgar-Skolen i Slesvig, Svend Johannsen, lavede en film, som han brugte under sine foredragsturneer i Danmark. Formålet var at vise og fortælle danskerne, at der var en levende danskhed i Sydslesvig, som var truet af udslettelse. Johannsen blev til sidst så stor en belastning for regimet, at han blev sendt et år i kz-lejr. Der vises klip fra filmen, der illustrerer, hvordan han søgte om økonomisk-, politisk og moralsk støtte i Danmark.

Senere på dagen var der Og der var debat om grænsens bevogtning gennem tiderne med Grænseforeningen som arrangør og generalsekretær Knud-Erik Therkelsen som ordstyrer. De enkelte lande i Europa indfører jo grænsekontrol i disse år, og der arbejdes på en styrkelse af Europas ydre grænser. I folkeretlig forstand er grænsen en skillelinje mellem to stater. Hvordan er grænser blevet kontrolleret gennem tiden, og hvilken funktion har grænser overhovedet i en global verden? Historikerne Uffe Østergaard og Steffen Heiberg debatterede emnet. Moderator: