Tinglev-byvandring mellem dansk og tysk

10-06-2022 kl. 14:00 - 16:30

Deutsche Nachschule Tingleff, Grønnevej 51, Tinglev

I 2022 fylder det grænseoverskridende regionssamarbejde Sønderjylland/Slesvig 25 år. Aabenraa Kredsen vil i den anledning gennem flere arrangementer sætte perspektiv på det dansk-tysk samliv i vores historiske region.

Tinglev-byvandring mellem dansk og tysk

Tag med på byvandring i Tinglev/Tingleff den 10. juni og bliv klogere på, hvordan dansk og tysk er gået fra et mod-hinanden til et for-hinanden i grænselandet. Vi mødes ved indgangen til ”Deutsche Nachschule Tingleff” på Grønnevej 51 kl. 14.

Den tyske efterskole blev indviet i 1951, blot 6 år efter at den danske stat havde beslaglagt alle det tyske mindretals institutioner i Nordslesvig i 1945. Mindretallets forhåbning var, at man kunne indhente noget i forhold til de tabte årgange, som ikke havde haft adgang til tysksprogede skoler.

Mens man nord for grænsen trods national modvilje tillod, at der blev oprettet en tysk efterskole, tillod myndighederne syd for grænsen omvendt, at Jaruplund Højskole i Sydslesvig kom i gang.

Forstander Jørn Warm fortæller og viser rundt på efterskolen anno 2022. Her får man ifølge dens hjemmeside ”Das gewisse Extra” – i form af ”det bedste fra den danske og den tyske kultur”. Skolen inviterer på kaffe. Derefter fortsætter vi på gåben til Tinglev Kirke, hvor sognepræst Søren Wogensen fortæller og viser seværdigheder samt danske og tyske kulturspor i kirken og på kirkegården. Arrangementet slutter kl. 16.30.

Byvandringen er arrangeret af Historisk Samfund for Sønderjyllands Aabenraa Kreds i samarbejde med Tinglev Lokalhistoriske Forening. Deltagelse er gratis. Alle er velkomne og tilmelding er ikke nødvendig. Vel mødt.


 Bøger til salg

Historisk Samfund for Sønderjylland . Haderslevvej 45 . 6200 Aabenraa . +45 74 62 46 83 . hssdj@hssdj.dk